Blogs
5 min

Ga jij werken met multiplex? Deze 3 tips gaan jou helpen!

Deze 3 tips zorgen ervoor dat jij optimaal aan de slag kan met multiplex platen.

Multiplex is een houten plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen houtfineer die kruislings op elkaar zijn gelijmd. Het is een stevig, solide product wat gebruikt kan worden voor diverse toepassingen, voor zowel binnen als buiten. Het is wel belangrijk om dit materiaal goed te verwerken, zodat je lang kunt genieten van het eindresultaat.

Hieronder hebben wij de 3 belangrijkste tips beschreven, zodat je optimaal kan werken met multiplex. Je leest ze hieronder!

1. Voor gebruik: laat de platen acclimatiseren

Multiplex platen zijn gemaakt van lagen natuurlijke houtfineer. Dit betekent dat elementen als warmte en vocht invloed hebben op het materiaal. Voordat je gaat werken met multiplex platen, is het belangrijk om de plaat te laten wennen aan het klimaat in de ruimte. Wanneer je dit niet doet, kan bijvoorbeeld de vochtige lucht in het hout blijven zitten, waardoor je na het schilderen kleine blaasjes vanonder de verf zou kunnen gaan zien. En dát wil je natuurlijk niet. Laat de plank even rusten en ‘op kamertemperatuur’ komen, voordat je start met de werkzaamheden.

2. Plaatbewerking: zorg voor een stabiele ondergrond en een goede werkbank

Waarschijnlijk denk je: “Een stabiele ondergrond, dat is logisch”. En dat is ook zo. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat de ondergrond van de plaat, zoals een werkbank, groot genoeg moet zijn voor de hele multiplex plaat. Wanneer dit niet zo is, zal de plaat krom gaan staan, wat uiteindelijk duidelijk merkbaar is in het eindresultaat. Onderdelen zullen niet goed op elkaar aansluiten en de kans is groot dat de planken scheef zijn gezaagd. Rond de randen af en seal deze in met een randsealer.

Let er verder op dat je scherp gereedschap gebruikt, dat goed door het materiaal snijdt en zo versplintering voorkomt. Vul vervolgens gaatjes in de rand op met een speciaal hiervoor ontwikkeld product en werk schroefgaten onmiddellijk af met overschilderbaar vulmiddel.

Multiplex platen worden op dezelfde wijze geschilderd als massief hout. Je kunt dus het beste houtverf en -lak gebruiken om de plaat het meest tot zijn recht te laten komen.

3. Montage: let op ventilatie en dilatatie

Als de plaat gereed is om te plaatsen, moet je rekening houden met twee hele belangrijke elementen: ventilatie en dilatatie. Bij multiplex mag er geen vocht ophopen. Zorg er dus voor dat er genoeg ruimte achter de plaat is, wanneer je deze gaat plaatsen en er dus ventilatie ontstaat. Dit kun je doen door een regelwerk te installeren, zodat er zowel boven als onder lucht kan stromen.

Wanneer dit niet gebeurt, kan het vocht zich ophopen en kruipt het via de randen in de plaat, met als gevolg dat de lagen houtfineer van elkaar losraken. Dit wordt ook wel delaminatie genoemd. Zet de platen bovendien niet strak tegen elkaar aan, maar laat er minimaal 10 mm aan ruimte tussen.

Wanneer je deze regels volgt bij volgende project met multiplex, kun je uitgaan van een mooier eindresultaat. Bij UniPrime leveren we uitgebreide en gedetailleerde montage-instructies en helpen we jou van begin tot eind met het verwerken van UniPrime multiplex. Ons UniPrime-assortiment is zeer gemakkelijk te verwerken, heeft een stevige en solide kwaliteit en is onderhoudsarm wanneer het is geplaatst. Bekijk onze producten op de website en vraag een staal aan, zodat je een nog beter gevoel krijgt met ons product.