Blogs
10 min

Triplex, multiplex, MDF of spaanplaat. Wat is voor jouw project de beste keuze?

Kom erachter welke plaat het beste werkt voor jouw project.

Wanneer je een nieuw project begint in je gevelbekleding is het verstandig om het juiste plaatmateriaal te kiezen. Dat is op zich al een heel project: er is een scala aan keuze en iedere plaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien lijkt alles ook nog eens op elkaar. Wat is bijvoorbeeld precies het verschil tussen spaanplaat, triplex, multiplex en MDF-platen? En welke plaat is het meest geschikt voor jouw project? Hieronder leggen we jou uit wat het verschil is tussen deze platen en waar jij ze het beste voor kunt gebruiken.

Spaanplaat

Spaanplaat is het goedkoopste plaatmateriaal van de vier. Spaanplaten, ook wel vezelplaten genoemd, zijn opgebouwd uit kleine stukjes hout, zaagsel en houtvezels, die samen met een bindmiddel zijn samengeperst tot een geheel. Het wordt geregeld gemaakt van stukken hout die bij het afval worden gegooid. Het hergebruiken van dit houtafval is in wezen heel duurzaam. De structuur van de plaat is grof en geeft snel splinters, maar is ten opzichte van andere platen licht van gewicht. 

Desalniettemin zijn dit soort platen niet vochtbestendig waardoor ze alleen voor projecten binnenshuis te gebruiken zijn. Vaak worden spaanplaten toegepast bij bijvoorbeeld ondervloeren, simpele meubelen, gereedschapskasten of een werkblad in de garage. Het materiaal moet goed worden behandeld, voordat je het kunt schilderen.

Kortom: spaanplaat is goedkoop, goed voor interieurtoepassingen en het materiaal is gemakkelijk te bewerken. Doordat er houtafval wordt gebruikt voor het maken van deze plaat, heeft de plaat een duurzaam karakter.


 

MDF

MDF staat voor ‘medium density fiberboard’. Dit plaatmateriaal bestaat uit zeer fijne houtvezels en houtstof, welke worden samengeperst met een lijmmiddel. Naast MDF heb je ook HDF-platen, wat staat voor ‘high density fiberboard’. Bij dit materiaal worden de houtvezels nog harder in elkaar gedrukt, waardoor er een hogere dichtheid ontstaat en de plaat sterker wordt. MDF wordt ook van afvalhout gemaakt is net als spaanplaat makkelijk te zagen en te lijmen. Ook is dit plaatmateriaal goed te buigen, kunnen er gemakkelijk spijkers en schroeven in en geeft het bijna geen splinters.

Helaas is MDF minder geschikt om te schilderen. Dit komt omdat de vezels van de plaat snel de verf opnemen, waardoor er meerdere lagen moeten worden geschilderd voordat de verf goed blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat je meer verf nodig hebt en dus hogere kosten krijgt. Tevens kan MDF snel doorzakken wanneer het te erg wordt belast. MDF-platen worden voornamelijk gebruikt voor interieurtoepassingen zoals keukendeuren, ladekastjes, dressoirs en bureau’s.

 

Triplex

Triplex is een veel stevigere plaat dan spaanplaat en MDF-platen. De naam zegt het al een beetje: triplex platen zijn opgebouwd uit drie lagen (hard)houtfineer. Deze lagen hout worden kruislings op elkaar gelijmd. Dit zorgt ervoor dat de lagen de elkaars druk opvangen en zo de plaat in totaal veel steviger wordt. Soms wordt triplex WBP-verlijmd. WBP staat voor ‘Water Boiled Proof’ en zegt dus dat de plaat dermate goed is verlijmd met een speciale lijm, zodat de plaat een kookproef van minimaal 72 uur kan doorbrengen, zonder dat de lagen van elkaar losraken.

Triplex kan in diverse diktematen worden gemaakt en wordt voornamelijk gebruikt voor interne toepassingen die wat meer stevigheid nodig hebben. Dit kunnen zowel decoratieve als constructieve toepassingen zijn. Het plaatmateriaal is met houtverf goed te schilderen. Geregeld moet er wel een primerlaag worden aangebracht, om de verf optimaal te laten hechten aan de plaat.

Soms worden de termen triplex en multiplex door elkaar gehaald. Waarom? Dat lees je in de volgende tekst hieronder.


Multiplex

Waar triplex-platen bestaan uit drie lagen houtfineer, hebben multiplex-platen altijd meer dan drie lagen; pas dán mag je dit plaatmateriaal multiplex noemen. Deze opbouw van lagen is altijd oneven: drie, vijf, zeven, negen etc. Dit komt omdat een oneven aantal meer stevigheid biedt dan een even aantal. In feite zijn multiplex-platen en triplex-platen hetzelfde, maar zit het verschil in de laagaantal.

Multiplex heeft dus in feite dezelfde kwaliteiten als triplex, maar is door het aantal lagen nog steviger en stabieler. Door een waterafstotende coating aan te brengen kun je met multiplex ook grotere buitentoepassingen verrichten. Bij UniPrime platen is deze coating al geplaatst, waardoor je direct aan de slag kan! Denk bijvoorbeeld aan het maken van een tuinhuis of een kast die veel gewicht moet dragen. Hierdoor wordt de plaat wel wat zwaarder dan de andere platen. 

 

Conclusie: Elke plaat heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, waardoor je goed moet nadenken over wat je precies met de plaat wilt gaan maken. Voor kleine binnentoepassingen die weinig kracht hoeven te hebben zijn spaanplaten en MDF-platen een prima keuze. Moet je bouwproject meer kracht hebben en stabieler zijn? Kies dan voor triplex of multiplex, afhankelijk van hoe groot het eindresultaat moet worden.

Valt je keuze op multiplex-platen? De multiplex platen van UniPrime worden, in tegenstelling tot andere standaard multiplex-platen, geheel schilderklaar geleverd, waardoor schilderen minder tijd en geld kost. Ook is deze plaat lichter van gewicht ten opzichte van standaard multiplex en is het zeer makkelijk verwerkbaar. Hierdoor is UniPrime de beste plaat voor ieder eindresultaat. Bekijk de verkooppunten waar jij een UniPrime schilderklaar multiplex paintplaat kunt bestellen.

 

3x sneller verwerkt

Doordat het schilderen van de achterkant bij UniPrime niet nodig is, ben je twee keer zo snel klaar en bespaar je minimaal 50% verf. UniPrime verwerkt zodoende 3 keer sneller dan andere multiplex paintplaten. Dit scheelt jou tijd, energie en geld.