Blogs
5 min

Multiplex boeiboorden: wat zijn het?

In dit artikel leggen wij jou uit wat boeiboorden precies zijn en waar ze daadwerkelijk voor dienen.

Boeiboorden worden ook wel boeistroken, boeidelen of boeiplanken genoemd. Je ziet ze voornamelijk op woningen en andere kleine gebouwen: het zijn de (vaak wit)gekleurde stroken net onder het dak. Deze constructiedelen dienen als afwerking van bijvoorbeeld de dakgoot, maar ook eventueel een dakrandafwerking bij een plat dak.

Boeiboorden zijn in feite de ‘koppelstukken’ tussen het dak en de gevel. Het is een erg belangrijk onderdeel van een huis. Vaak wordt er houten plaatmateriaal gebruikt voor deze onderdelen, zoals triplex en multiplex. Geregeld is de laatstgenoemde de keuze, vanwege de stevigheid en stabiliteit van de plaat.

Functioneel en Decoratief

Boeiboorden dienen als bescherming van het huis en zorgen ervoor dat de ruimte tussen het dak en de gevel droog blijft. De onderdelen houden regen tegen, zodat dit niet valt tussen het dak en de gevel, en zorgt ervoor dat er geen lekkages ontstaan. Tevens houden boeiboorden de ongewenste kou en warmte buiten het huis. Bij het maken van de boeiboorden wordt er een zogeheten binnenboei geplaatst. Dat is de plank aan de zijde van de dakgoot en die tegen het dakbeschot ligt. De buitenboei is het boeideel dat te zien is. Deze kan in diverse kleuren worden geschilderd en soms wordt er een structuur zoals een houtnerf op gedrukt.

Naast de functionele eigenschappen, hebben boeiboorden dus ook decoratieve eigenschappen. Ze maken het huis af en zorgen dat er een nette, strakke gevel te zien is.

Toe aan vervanging?

Nu je weet wat de functie is van een boeiboord, is het wellicht verstandig om je eigen dakafwerking goed te bekijken. Is het plaatmateriaal nog stevig genoeg, zit er geen houtrot of moet een onderdeel worden vervangen? De onderhoudsarme boeiboorden van UniPrime zijn af-fabriek al afgeschuind en afgerond op de langzijde. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn. Ook zorgt de unieke coating op de platen ervoor dat verf zeer snel hecht, wanneer je ze in een bepaalde kleur wilt schilderen. Dit bespaart erg veel arbeidstijd en kosten! Benieuwd naar onze boeiboorden? Bekijk ons assortiment en vraag een staal aan.